Hur mycket pratar ni om döden därhemma? Att ta upp tyngre ämnen för sina nyfikna barn är inte alltid lätt. Samtidigt visar mycket forskning att döden är ett ämne som måste behandlas tidigt, och att folk som har pratar om döden på ett mer avslappnat vis också har lättare att hantera sorg. Det finns många barnböcker om döden för den som vill få in ämnet på ett naturligt vis.
Göteborgs Begravningsbyrå AB är en begravningsbyrå i Göteborg som utmanar priserna och de möter ständigt människor som är ovana vid att prata om döden. Det är tydligt att döden är ett tabubelagt ämne som folk är mycket ovana vid att sätta ord på. Hade vi haft en mer avslappnad attityd till ämnet döden hade vi kanske också varit bättre rustade för att klara av sorg, menar många.
Läs böcker om döden för ditt barn
Ett mycket bra sätt att nå barnet på barnets villkor är genom att läsa böcker som behandlar döden. Det behöver inte nödvändigtvis göras explicit, många barnböcker berör döden utan att listas inom livet/döden-kategorin ändå. Det finns också författare som har tagit upp ämnet mer tydligt. Pernilla Stalfelt har behandlat döden många gånger i sina barnböcker. Bland annat har hon skrivit boken ”Dödenboken” som handlar om döden och begravningar. Ulf Nilssons bok ”Adjö, herr Muffin” tar också upp döden på ett finstämt och rimligt sätt.
Andra böcker som behandllar ämnet är:
- Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
- Hej då, bästa farmor av Frida Lindgren Kalrsson
- Visst får du gråta av Michealene Mundy
Och många fler.
Låt barnet ställa frågor istället för att ställa fram ishinken. Barn har ofta många frågor som berör döden, även om det inte alltid är just det ämne du själv tänker. Det viktiga är att markera att du är beredd att svara när barnet undrar över något.