För oss litteraturentusiaster är det lätt att böcker hamnar på travar på varandra lite överallt. Och visst kan det ge ett charmigt intryck, men i längden är det svårt att hålla rent och böckerna samlar en hel del damm. Varför inte byggda en trendig och inbyggd bokhylla? Vi kommer med lite tips på vad du kan tänka på när du ska snickra därhemma.
Är du inte den där händiga typen? Det är helt okej, det här går bra att bygga själv om du bara följer en manual på ett bra sätt. Något som underskattas hos oss som inte har så bra koll på snickeri, är att bra material och rätt verktyg är mycket viktigt. Du kan inhandla allt du behöver på Sandbergs Järn, som är en pålitlig leverantör av mycket fina verktyg och material. Rådfråga också hos dem om du känner dig osäker på vad du behöver när du ska snickra.
Verktygen du behöver
Beroende på om var du får tag på ditt material, som ska vara i trä, är det bra att fundera på vad du behöver inhandla för verktyg. Är du inte en van snickare har du förmodligen knappt spikar hemma! Du kommer behöva en bra verktygslåda med alla de nödvändiga verktygen, och du kommer även behöva skyddspapper på golvet så det inte sker större olyckor – speciellt om du dessutom vill måla hyllan. Du behöver måttband för att ta exakta mått och du behöver eventuellt såg om du inte tänker köpa måttbeställda hyllplan.
En platsbyggd bokhylla kan fylla många olika funktioner.
- Den kan vara en praktisk rumsavdelare
- Den kan fylla ut en obekväm vägg, till exempel en taksluttande vägg om du bor i hus
- Den kan ha smidiga förvaringsmöjligheter – inte bara att placera böcker i
Framför allt är det väldigt snyggt! Tänk på att mäta ut hyllplan där det finns plats för olika storlekar på böckerna. Alla böcker är ju inte i pocketstorlek, en del uppslagsverk är betydligt större än så. Och kanske vill du också placera några backar LP-skivor i din hylla?
I det här inredningsreportaget kan du kika in på hur man löst den inbyggda bokhyllan på ett otroligt snyggt och trendigt sätt. Varför inte bara härma rakt av?