När en närstående dör, så är ofta begravningen det många ser som det slutliga avskedet. Man minns den avlidne och har en ceremoni i dennes ära. Men ibland frågar man sig om barn förstår vad som hänt, och hur kommer de att reagera när det sjunker in? Då kan barnböcker om svåra saker i livet hjälpa till. Att läsa för barnet kan i många fall göra det lättare att sjunka in.
En begravning är ledsam på många sätt. Framförallt kan den se annorlunda ut i olika delar av landet, och beroende på hur mycket man sköter själv. Bor man i Göteborg, så kanske man vill ha en begravningsbyrå som sköter begravningar över hela Göteborg. Bor man i Stockholm eller i någon annan del av landet så kanske man väljer andra alternativ där man själv kanske sköter dödsboet och all kontakt med kyrkan. Mitt i allt stök kring begravningen så kan man komma på: Undrar hur barnen tänker kring att mormor har dött? Hur ska jag prata med dem om det när jag själv sörjer?
En barnbok kan vara svaret
I en artikel från Expressen så tas flera barnböcker upp, där man behandlar svåra ämnen. Även DN tar upp en artikel om bra barnböcker, där nämns en bok av som heter Kerstin, livet och döden. Dessa böcker behandlar döden ur barnens synvinkel. Det gör att, genom att läsa dessa böcker för barnen, så kan man naturligt komma in på ämnet döden och prata med barnet om det.
”Barnböcker är jättebra att ta till för att prata om svåra frågor.” säger Johan Anderblad, författare och före detta programledare för ”Bolibompa”
Författaren Tove Jansson har skrivit böckerna om mumintrollen. Miljön i muminvärlden kan ibland tolkas som problemfri, men i själva verket så är det många svåra saker som tas upp och hanteras i böckerna. Böckerna handlar ofta om rädslor, som reds ut. Det kan handla om rädsla för katastrofer, rädsla att bli ensam eller rädsla för döden. Muminböckerna rekommenderas varmt om du funderar på vad man kan läsa för barn kring känslor. Tove Jansson är också en av de författare som ofta nämns i just sammanhang av bra barnböcker om svåra saker i livet.