2020 har blivit vabbårets okrönte konung. Inte nog med att den minsta snordroppen från förskolebarnen har ogillats och bidragit till vabb, när vi har jobbat hemma har vi fått jobba och ta hand om barn i ett enda virrvarr. Har ni också tagit hjälp av litteraturen för att få hjälp?
När barnen får vattkoppor vet vi att det kommer ta lång tid innan vi kan skicka iväg dem till förskolan och skolan igen. Vattkoppor har ofta en relativt lång sjukdomsperiod och eftersom det är en smittsam – och för vuxna ganska farlig – sjukdom så gäller det att inte ta några risker. En del menar till och med att man borde införa ett vaccinprogram mot vattkoppor eftersom den faktiskt är så pass farlig. Detta bekräftar även SVT.
Symtom för vattkoppor är:
- Röda utslag
- Feber
- Trötthet
Vattkoppor kräver tid
Att vabba med ett barn som har vattkoppor kan bli långdraget. Barnet kommer förmodligen både ha huvudvärk, feber och vara trött, så det blir inte mycket till lek och ibland kan till och med TV:n göra dem illamående. Det bästa sättet att trösta ett stackars sjukt barn är förstås att läsa och erbjuda dem bra litteratur! Här kommer vi med tips på några böcker som vi tror kan pigga upp.
Har du inte läst Astrid Lindgren för ditt barn? Det finns gott om bearbetade versioner från Lindgrens värld, både för små och stora barn. Det fascinerande med Astrid Lindgren är just hur hon hoppar mellan farliga och banala ämnen och får dem att passa så pass bra in i ett barns föreställningsvärld. Utmana ditt barn och läs en kapitelbok: barnet är förmodligen redan van vid att lyssna på ljudböcker från förskolan och skolan.
Ett annat tips är att läsa Barbro Lindgrens böcker. Hon har skrivit otroligt mycket och tröstar både stor som liten. Det finns en hel uppsjö med böcker av denna stora och mångfacetterade författare, det är bara att välja och vraka. Vattkoppor är en långdragen sjukdom och den smittar inte dig om du redan har haft vattkoppor som liten. Är du osäker kan du alltid fråga dina föräldrar om du hade vattkoppor när du var mindre – en sådan händelse glömmer man inte och har du tur finns till och med ett foto på dig när du ligger sjuk och alldeles prickig i ansiktet.